Jeżeli jesteś zalogowany do kilku kont Google, możesz przełączać się między skrzynkami Gmail bez wylogowywania. Wystarczy kliknąć zdjęcie profilowe lub inicjał w prawym górnym rogu Gmaila i wybrać konto, które chcesz otworzyć. Gmail przeładuje widok i pokaże skrzynkę odbiorczą wybranego konta.
Jeżeli drugiego konta nie ma jeszcze na liście, możesz je dodać z tego samego menu. Nie musisz przy tym zamykać pierwszej skrzynki ani za każdym razem ponownie wpisywać do niej hasła. To wygodne, jeśli korzystasz np. z prywatnego Gmaila, drugiego konta Google i poczty firmowej.
- Jak przełączyć konto Gmail?
- Jak dodać kolejne konto Gmail?
- Dlaczego Gmail otwiera inne konto?
- Przełączanie konta a wylogowanie z Gmaila
Jak przełączyć konto Gmail?
Otwórz Gmaila i spójrz w prawy górny róg ekranu. Znajdziesz tam zdjęcie profilowe albo kolorowe kółko z pierwszą literą nazwy konta. Kliknij je.

Jeżeli masz zalogowanych kilka kont, zobaczysz je na rozwijanej liście. Kliknij adres lub nazwę konta, którego chcesz używać. Jeżeli znajdujesz się w Gmailu, przełączenie konta oznacza w praktyce przejście do skrzynki odbiorczej drugiego konta Gmail.
Nie musisz wcześniej wylogowywać pierwszego konta. Obie sesje mogą pozostać aktywne i w każdej chwili możesz ponownie kliknąć ikonę profilu i wrócić do poprzedniej skrzynki.
Jak dodać kolejne konto Gmail?
Jeżeli na liście nie widzisz konta, którego chcesz używać, kliknij „Dodaj kolejne konto”. Google otworzy standardowe okno logowania.

Podajesz adres e-mail lub numer telefonu, następnie hasło i — jeśli Google tego wymaga — dodatkowo potwierdzasz logowanie. Sam proces opisałem krok po kroku w poradniku jak zalogować się do Gmaila na komputerze.
Po poprawnym zalogowaniu nowe konto zostanie dodane do listy. Od tej chwili możesz przełączać się między nim a pozostałymi kontami przez ikonę profilu.
Dlaczego Gmail otwiera inne konto?
Jeżeli korzystasz z kilku kont Google, może się zdarzyć, że po wejściu na Gmaila zobaczysz inną skrzynkę niż ta, której się spodziewałeś. Najpierw sprawdź więc adres widoczny po kliknięciu zdjęcia profilowego. Być może jesteś po prostu zalogowany do właściwych kont, ale Gmail aktualnie wyświetla inne z nich.
Google posługuje się również pojęciem konta domyślnego. W wielu przypadkach jest nim konto, do którego zalogowałeś się jako pierwsze w danej sesji przeglądarki. Może to mieć znaczenie nie tylko w Gmailu, ale również w innych usługach Google.
Jeżeli chcesz korzystać z innej skrzynki, nie musisz niczego zmieniać w ustawieniach. Kliknij profil i wybierz właściwe konto. Dopiero jeżeli zależy Ci na zmianie konta używanego domyślnie przez usługi Google, najprostszą metodą jest wylogowanie się ze wszystkich kont i ponowne zalogowanie — zaczynając od tego, które ma być używane jako pierwsze.
Przełączanie konta a wylogowanie z Gmaila
Przełączenie konta nie powoduje wylogowania z poprzedniego Gmaila. Zmieniasz tylko skrzynkę, którą aktualnie oglądasz. Dzięki temu możesz szybko wracać pomiędzy kontami bez każdorazowego wpisywania loginu i hasła.
Wylogowanie jest czymś innym. Kończy aktywną sesję konta Google w przeglądarce. Jeżeli korzystasz z kilku kont jednocześnie, w menu możesz również zobaczyć opcję wylogowania ze wszystkich kont.
Jeżeli właśnie tego potrzebujesz, zobacz poradnik jak wylogować się z Gmaila na komputerze.
Co zobaczysz po wylogowaniu?
Po wylogowaniu Google może nadal pokazywać wcześniej używane konto na ekranie wyboru. Nie oznacza to, że nadal masz dostęp do jego skrzynki. Konto może być jedynie zapamiętane w przeglądarce jako wcześniej używane.

Na ekranie możesz wybrać zapisane konto, skorzystać z opcji „Użyj innego konta” albo usunąć zapamiętane konto z urządzenia. To ostatnie nie usuwa samego konta Google — usuwa je tylko z listy kont pamiętanych przez tę przeglądarkę lub urządzenie.
Jeżeli korzystasz z kilku skrzynek na własnym komputerze, przełączanie kont jest zwykle najwygodniejszym rozwiązaniem. Na komputerze współdzielonym lub publicznym nie zostawiałbym jednak kilku aktywnych sesji. Po zakończeniu pracy lepiej się wylogować.